News & Promotion

Brown Rice Onigiri

Sep 5, 2019
Brown Rice Onigiri
View Full Size
Deliciously good and full with nutrition, onigiri is a great snack on the go that perfectly fit a busy person lifestyle. However, most of us thought making onigiri is impossible due to the reason that we believe it only can be done with special rice.
 
Afraid no my friend, you can use any rice, just make sure you add extra water on it, so it will be extra soft, and easy for you to shape your onigiri. Here is the recipe, we are using the brown rice from our sister company. Well, it just for the sake of looking posh and extra healthy.
 
Prep Time: 10  minute
Cooking Time: 40 minute
 
 
 
Ingredients:
 
1.    2 cups brown rice
2.    1 tsp. of lemon and honey mix
3.    1 tsp. rice vinegar (for Muslim user, you can find halal rice vinegar)
4.    A big pinch of salt
5.    2 tbsp.  sesame seeds fried without oil
6.    Seaweed sheets (If it too big, cut it as per the size that you require
7.    Filling as per your heart desire (We are using canned spicy tuna mayonnaise)
 
Cooking Directions
:
 
1.    Cook brown rice in a rice cooker.  Make sure you add ½ half cup extra water from the recommended so that you will get softer, easy to shape the rice.
2.    Mix up ingredients 2, 3, and 4, and then toss it into the hot cooked rice. Stir it up so your rice will have evenly taste.
3.    Throw in the sesame seed, and mix it all again.
4.    Once the rice is cold enough, you can start shaping your onigiri. Make sure that you did not forget the filling. Yet, plain Onigiri still taste crazy good!
5.    Wrap your onigiri with seaweed sheet.
6.    Now you can enjoy it with your family.
 
P/s:  You can store these in the refrigerator for a very long time, just keep them covered to keep them from drying out.
 

Sihat - Lazat -Berzat

Sep 5, 2019
Sihat - Lazat -Berzat
View Full Size

Siapa kata beras tak baik utk kesihatan🤔🤔? Siapa yang dok bagi khabar angin yang beras tu menggemukkan🤔🤔? Amboi, dakyah sangat tau. Fitnah semata🙄🙄.
 

Statistik menunjukkan rakyat Jepun adalah antara yang paling sihat dan jauh sesangat dari obesiti. Hah, makanan utama mereka ialah nasi 🤩🤩🤩. Pagi, tengahari, malam, bak kata Mat Salleh breakfast, lunch n dinner, semua nasi🥳🥳🥳 .
 

Jadi kalau kata nasi tu buat gemuk mmg tak patutlah kan. Nasi ni sesungguhnya makanan yang sihat ye kawan2. Ia memberikan tenaga yang paling optimum dan GLUTEN FREE tau! Maka sangatlah sesuai untuk anak2 kita.
 

Hah, ni kami nak habaq (al-maklumlah mai dari utagha kan), Beras Cap Udang ada collection baru tau. Terbaik untuk semua. Basmathi 1121 Parboiled, extra panjang gitu. nama dia CAP UDANG SELLA. Glamour tak nama kami?
 

Apa bagusnya beras ni? Hah, yang pertama tinggi fiber, maknanya bagus untuk sistem pencernaan, boleh elak sembelit. Ke-duanya elok utk yg diet2 tu sebab kandungan Amylose (bukan Amy Mastura ye) boleh menahan lapar. maka bolehlah nak target badan ala2 Amy Willerton (tak tau siapa ni, sila pakat2 Google)🧐🧐🧐.
 

Ke-3, bila tinggi kandungan fiber dia kurangkan risiko cancer perut. Ke-4, beras Cap Udang Sella ni bagus utuk yang concern pasal jantung, hah sbb fatty acid dalammya menggelakkan kena sakit jantung. Kandungan gula yg rendah juga membuatkan ia pilihan penghidap diabetik🥰🥰.
 

Okaylah, ceq malas nak membebel panjang. Kalau ada yang tanya mana nak cari Cap Udang Sella ni, InSyaAllah dlm hujung bulan ni bolehlah jengah2 Giant, Mydin atau kedai2 grocery berhampiran. Kalau tak jumpa habaq kami, kami hantaq kat anda ye.
 

Okaylah... akak dah penat bebel. Jumpa korang di supermarket ye!



Switch to Mobile Version
Recent Updates